Over ons – Pontania!

Over ons – Pontania!

Op de plek waar nu 232 woningen staan in een blok met de naam Roomtuintjes bevond zich in de 18e eeuw een buitenplaats waar de Amsterdammer zich kon vermaken. Verborgen voor de wandelaar in de Pontanusstraat, staat op het binnenterrein nog steeds een gebouw waar men zich kan ontspannen: het clubhuis van ‘Pontania’.

Pontania – nu een sport- en ontspanningsvereniging – startte in 1949 als een wandelclub voor kinderen en volwassenen. In de praktijk van de dierenarts in de Pontanusstraat mocht men een ruimte gebruiken als onderkomen. Hier verzamelden de leden zich voor de wandelingen. Niet veel later vond de vereniging onderdak in een benedenhuis in de Wagenaarstraat met allerlei activiteiten zoals klaverjassen. De club gebruikte de opbrengsten om kinderactiviteiten te starten.
Heel snel trok dit kinderen uit de hele buurt en ontstonden plannen voor een buurtspeeltuin. Het beoogde terrein hiervoor werd echter het bodecentrum en nog tot 1975 bleef de club in de Wagenaarstraat.

Het pand was bouwvallig, net als de hele buurt en Pontania raakte betrokken bij de sanering van de buurt. Het was niet alleen de tijd van buurtsanering, maar ook de tijd dat er bij nieuwbouw voorzien werd in ‘collectieve ruimtes’, zoals in de Bijlmer. In het nieuwe woonblok ‘de Roomtuintjes ‘ was een gebouwtje gepland voor dat doel, maar al spoedig bleek dat de bewoners daar niet verantwoordelijk voor wilden zijn en al zeker niet voor wilden betalen. Wat een uitkomst dat Pontania het gebouw wilde intrekken! Op die manier kwam Pontania dan toch nog terecht op het terrein waar de buurt ooit de speeltuin had gedroomd.

Inmiddels waren de activiteiten steeds meer uitgebreid met bijvoorbeeld turnlessen, knutselclubs, kampeerweken, kinderdisco’s en gezellige avonden en reisjes voor volwassenen. Wandelen bleef belangrijk, vaak vertrokken de leden met een bus naar een bosgebied waar na de wandeltocht de kinderen konden spelen; de hele dag werd ermee gevuld. Jarenlang liepen de leden van de wandelclub in uniform, gebruikelijk in die tijd. Omstreeks 1990 werd dat afgeschaft.

Bewoners moesten ook gebruik kunnen maken van het gebouw en dat is ook wel gebeurd; een peuterspeelzaal werd opgericht en er kwamen koffie-ochtenden. Wel werden veel gezinnen die in de Roomtuintjes woonden lid van ‘Pontania’. Inmiddels komen er bridgers, klaverjassers, bingospelers, warhammer en wargamespelers uit heel Amsterdam-Oost en is het nog steeds het hoofdkwartier van de wandelclub Pontania uit Amsterdam Oost

Pontania actueel

Er zijn dagelijks activiteiten in en rond ons clubgebouw. Zie deze deze pagina op deze website. Pontania is een levendige en actieve vereniging. We zijn er voor en door onze leden, zoek contact, en vraag je ondertussen af of je voor een eenmalige activiteit of eventueel regelmatig vrijwiliger wilt zijn. Een keertje helpen met stofzuigen is al een enorme steun en maar een kleine moeite. Verenigingen bestaan niet zonder hun mensen.

We proberen de kosten laag te houden ook al stijgen de prijzen ieder jaar. Desondanks is een basis-verenigingslidmaatschap nog steeds maar 15 euro per jaar.

Parkeren/ bereikbaarheid

Pontania ligt omringd door de huizen van Roomtuintjes, vlakbij het spoorviaduct. Om de hoek bij het huizenblok is een ruime parkeerplaats. Het stadsbestuur heeft echter om het autoverkeer in de gehele stad terug te dringen in 2023 ingevoerd dat je langer betaald moet parkeren voor een hoger tarief, ook in de Dapperbuurt. Betaald parkeren is nu tot 24.00 uur. Per auto komen is dus niet goedkoop. Parkeren is behalve bij Pontania ook mogelijk bij parkeergarage Oostpoort. Alleen op zondag is parkeren gratis.

Per fiets is Pontania uitstekend bereikbaar (fietsenrekken bij de deur). Voor wie per openbaar vervoer komt: het gebouw ligt op loopafstand van Muiderpoort en bushaltes Dapperstraat en Pontanusstraat. Iets verder, op tien minuten lopen, is de halte Zeeburgerdijk.

Als wijkvereniging hopen we dat het stadsbestuur ons en andere wijkclubs, verenigingen, instellingen en culturele organisaties ontheffingen gaat verlenen. Het is hinderlijk voor alles wat je wilt organiseren. Niet alleen wij, maar ook iedere voetbalvereniging of schaakclub heeft hier last van.

Maar we gaan vrolijk door en weten dat we ook in 2049 nog een levendige, dan honderjarige vereniging zullen zijn. Pontania boven!