Pontania breidt uit met Brugman sprekersclub

Pontania breidt uit met Brugman sprekersclub

Behalve debatverenigingen voor mensen die het leuk vinden om te debatteren en amateurtoneelverenigingen voor mensen die het leuk vinden Shakespeare en Vondel te citeren zijn er ook sprekersverenigingen: verenigingen van mensen die er van houden om groepen toe te spreken, mooie verhalen te vertellen en wedstrijden te doen wie de beste speech voor een publiek kan geven. De sprekersvereniging Amsterdamse Brugman Club heeft zich deze maand aangesloten bij Pontania.

Jurjen Boorsma, de fungerend voorzitter van de Amsterdamse Brugman Club, is advocaat en houdt van debatteren en het aanhalen van Shakespeare. Hij kent Pontania sinds hij bijna tien jaar geleden met Maarten van der Werf de wargameclub Amsterdam6shooters oprichtte als Pontania-commissie. “Ik heb me hier altijd thuisgevoeld in dit gebouw en bij Pontania. Het heeft sfeer, het is gezellig en het is als een van de weinige plekken nog betaalbaar voor gewone Amsterdamse vrijwilligers.”

Hij is sinds twee jaar lid van ABC. Na zijn aantreden als clubbestuurder van ABC dit jaar zocht hij voor de sprekersclub, die twee vrijdagen in de maand bijeenkomt, naar een andere ruimte omdat de bestaande plek niet ideaal en erg duur was. Pontania merkte ondertussen dat de eigen opkomst op de vrijdagavonden erg afnam als gevolg van de sterk verhoogde parkeertarieven en het vervallen van de tariefvrije uren. De leden van ABC waren bij hun eerste avond gelijk enthousiast. “Fijne, warme plek” zei iemand. Omdat ze meestal op de fiets of met het OV komen of via Watergraafsmeerse leden iets kunnen regelen met hun auto, is het parkeren niet zo’n groot probleem.

Misschien moet ABC iets regelen met een beamer en een projectiescherm (want die worden een enkele keer gebruikt). Voor sommige sprekers is het wennen dat ze niet in een zaal met stoelen op een rijtje staan, maar in een ruimte met tafeltjes, alsof ze als jazz-zanger(es) of comedian optreden in een club. Verder is het een perfecte plek.

De Amsterdamse Brugman Club maakt deel uit van een wereldwijde federatie van speech-verenigingen, Toastmasters International. Er zijn veel clubs in binnen- en buitenland. De internationale federatie organiseert districtswedstrijden en landelijke wedstrijden in het spreken in het openbaar, met een jury. Op een doorsnee Amsterdamse vrijdagavond zijn er drie clubsprekers voor de pauze die een oefenspeech presenteren en drie clubevaluatoren na afloop van de pauze en er is een improvisatie-oefening. ABC heeft nu een vijftiental leden en hoopt uit te breiden naar ongeveer dertig in de komende paar jaar. “Als er geen fietsparkeertarieven komen en het Muiderpoortstation niet dicht gaat heb ik daar alle vertrouwen in”, zegt Jurjen. “Om Shakespeare maar te citeren”(hij knipoogt) “to be or not to be, that’s the question. Wij zijn hier to be.”

Meer informatie over de Brugmanclub is te vinden op ABC’s eigen website.