Amsterdamse Brugman Club schrijft kersttoespraak van de koning met ChatGPT!

De Koning wist niet zo goed wat hij moest zeggen tegen het Nederlandse volk op Eerste Kerstdag en vroeg de Amsterdamse Brugman Club om een speech voor hem te maken. Het spreken in het openbaar is voor ons namelijk een lust, maar voor hem, zei hij treurig, “helaas mijn leven”. Wij hielpen hem, op deze kerstavond.

Dus keken wij voor hem naar de film ‘The King’s Speech’ en we openden de oneindige reeks van vele open deuren in eerdere koninklijke kersttoespraken. Vervolgens lieten we onze vriend ChatGPT de Koninklijke Kerstboodschap opstellen. De onderstaande tekst hebben we ingezonden naar zijn kamerheren en lakeien. Wij voorspellen daarom dat zijn tekst van morgen ongeveer de volgende strekking zal hebben (het is namelijk altijd hetzelfde):

@Bart Maat RVD

“Lieve landgenoten,

Terwijl de lichtjes van de kerstboom ons huis verlichten en de warmte van onze dierbaren ons hart verwarmt, is het belangrijk om stil te staan bij de gebeurtenissen die onze wereld dit jaar hebben gevormd.

De oorlog in Oekraïne en het lijden van onschuldige slachtoffers in het Midden-Oosten, van alle zijden, heeft ons diep geraakt. Het herinnert ons eraan hoe fragiel vrede kan zijn en hoe belangrijk het is om altijd te streven naar harmonie en begrip tussen naties. Onze gedachten gaan uit naar de onschuldige burgers die getroffen zijn door deze conflicten, en we hopen op een spoedige en vreedzame oplossing.

Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met een andere uitdaging die geen grenzen kent: de klimaatcrisis. Deze crisis raakt ons allemaal en vereist een gezamenlijke inspanning om onze planeet te beschermen. Als Nederland, een land dat zo nauw verbonden is met het water, begrijpen we als geen ander het belang van het aanpakken van deze urgente kwestie.

Laten we deze Kerst niet alleen denken aan de cadeaus onder de boom, maar ook aan de verantwoordelijkheid die we dragen voor onze medemens en onze aarde. Laten we hoopvol blijven en samenwerken voor een betere toekomst. Laten we verbinden en denken aan iedereen die het moeilijk heeft in Nederland, en samen naar elkaar omkijken.

Ik wens u allen een vredige en liefdevolle Kerst toe.”

Was getekend: uw Koning, Willem-Alexander

En hoe was onze eigen kerstboodschap?

Op 15 december hadden we een warme, gezellige kerstbijeenkomst met als sprekers Gerben, Wybe, Marije, Feija, invaller Dirk en Jurjen. En kerstkransjes, glühwein, kunstsneeuw, kerstboom en kerstballen.

Doorgaans hebben we (zoals onze vaste bezoekers weten) officiële voorbereide toespraken over algemene of zakelijke onderwerpen, waarna de sprekers officiële feedback krijgen,. Dit keer had iedere spreker een warm, mooi verhaal over koude kerst, koude winter, krakende vorst en zachte sneeuw, en hoe dan toch alles goed kwam. Zelfs de beste supermarkt-kerst-televisiereclame kon niet tegen ons op. Wie er niet was heeft echt wat gemist!

Feija echter (foto linksboven) stal de show. Peter en Dennis zouden komen maar die was ziek. Feija, pas elf, was met haar moeder Marije mee en zei spontaan: ik wil ook wel een verhaaltje vertellen! Wat ze prompt deed, en goed ook – we waren Peter en Dennis terstond vergeten. We hingen aan haar lippen en hebben haar onmiddellijk een jeugdlidmaatschap aangeboden :-).

Goede voornemens voor 2024

Voor wie nog niet lid is of geen (actief) lid meer is: 2024 is écht het moment om (weer) te beginnen. We zijn een club vol zelfvertrouwen die iedere maand groeit. Straks zijn we vol en moeten we misschien een ledenstop instellen, net als onze dinsdagcollega’s in de Nassaukerk. Het gaat goed met ABC!

Wat willen we als club in het nieuwe jaar?

Wedstrijden

In het voorjaar zijn er weer regionale en landelijke sprekerswedstrijden. We verwachten goede wedstrijdsprekers aan te leveren en we hopen dat ze net als in vorige jaren doordringen tot de finales.

Video

Ergens in 2024 willen we als bestuur gaan experimenteren met videoregistratie, zodat we misschien al direct na de pauze bij de evaluaties aan de sprekers van de avond kunnen laten zien hoe ze overkomen en hoe ze zich kunnen verbeteren. Het is een voorzichtig voornemen, het kost namelijk tijd, apparatuur en enige technische kennis. De Amsterdamse Brugman Club wil het beste voor haar leden, we willen de beste sprekersclub in de regio zijn, en professionele videoregistratie/evaluatie zou een stap voorwaarts betekenen.

Lagere contributie?

Ons goede financiële bestuursvoornemen is om dit voorjaar te kijken of we per 1 april de contributie kunnen verlagen. Vanwege commerciële huurtarieven en gestegen internationale contributie moesten we als vereniging onze contributie deze zomer ophogen naar 125,- per 6 maanden/ 250,- per jaar (!). Dat zagen we met zorg aan. Het is een slechte zaak als het lidmaatschap van de Amsterdamse Brugman Club veel meer zou gaan kosten dan het lidmaatschap van de Jaap Edenbaan.

Gelukkig zijn de tarieven van Pontania betaalbaar voor de gewone Amsterdammer, en is ons ledenaantal steeds hoger. ABC is geen bedrijf dat winst hoeft te maken en dividend uitkeert aan eigenaren. We moeten onze vereniging kunnen bedruipen. Hoe ziet ons budget vanaf april 2024 eruit? We geven een voorlopige vooruitblik.

Het internationale Toastmasters-tarief is in 2023 gestegen naar 60 dollar per half jaar/ 120 dollar per jaar (=110 euro) en daar kunnen wij niets aan veranderen. Het wordt in Amerika bepaald.

Ieder actief lid meldt zichzelf aan bij de algemene wijkvereniging Pontania. Dat wijkverenigingslidmaatschap kost maar 15 euro per jaar.

Wijkvereniging Pontania telt op het einde van ieder jaar ons aantal leden en vraagt aan de ABC voor gebouwonderhoud €10,- per lid per kalenderjaar. Dat gaat betekenen dat we bij een begrote 20 actieve leden €200,- moeten reserveren als eenmalige Pontania-bijdrage 2024. Ook dit is een vast bedrag.

Prettig is dat we in deze constructie niet meer apart hoeven te betalen voor locatiehuur (was doorgaans 100,- tot 125,- per avond bij een commerciële locatie zoals StayOkay of Tugela, en stijgt daar ieder jaar). Het maakt voor het clubbudget nu ook niet meer uit of er in een maand twee of drie vrijdagen vallen en of we één of twee maanden zomerstop hebben.

Als Brugmanclub geven we wat geld uit aan clubbenodigdheden (we denken voor 2024 aan een beamer en toneelgordijnen), deze website, de kosten van onze zakelijke bankrekening en aan sociale activiteiten (BBQ, kerstborrel).

Door de lagere kosten en de ledengroei bouwen we tot en met maart aan een gezonde kasreserve, terwijl het eerst krap aan was. Een vereniging moet altijd reserves hebben voor tegenvallers en de lange termijn, dus dat is een goede ontwikkeling.

Kwaliteit heeft prioriteit. We zouden af en toe professionele workshopleiders kunnen inhuren om onze leden naar een nog hoger plan te trekken. Andere Toastmasters clubs doen dat ook. Denk aan een professionele sprekerscoach, een logopedist die een avond langs komt, een regisseur, een docent stand-up comedy of een improvisatiedocent. Mensen die wat kunnen toevoegen aan ons gewone oefenprogramma.

Een gezonde Toastmastersclub heeft 25 tot 30 actieve leden. Eventuele financiële ruimte kunnen we gebruiken om nog iets te groeien (Facebook en LinkedIn bieden bijvoorbeeld betaalde mogelijkheden tot doelgroepmarketing).

De procedure is nu als volgt. In januari kijken we als bestuur opnieuw naar de financiën en de planning voor 2024. Als het er rooskleurig uitziet dan zou het mooi zijn als we voor de tweede seizoenshelft (vanaf 1 april) een contributieverlaging kunnen voorstellen. Het budget wordt aan de leden voorgelegd. De jaarcontributie (van april tot april, in twee helften) zal bestaan uit 120 dollar=110 euro; plus 15 euro (Pontania) plus 10 euro (gebouwbijdrage) = totaal 125 euro, met daarboven een ABC-opslag voor onze Brugman-activiteiten gedeeld door de 20 tot 30 leden die we in 2024 verwachten te hebben.

En als dat nieuwe bedrag veel lager wordt dan de 250 per jaar waar we in juni nog op afstevenden dan is dat prettig, want de steeds duurder wordende boodschappen moeten ook betaald worden en we zijn een gewonemensenvereniging, geen rijkeluisclub.

U hoort nader in januari/februari! In ieder geval: een mooie kerst morgen, en gelukkig 2024!