De tien belachelijkste redenen om lid te worden van de Amsterdamse Brugman Club

De tien belachelijkste redenen om lid te worden van de Amsterdamse Brugman Club

Spreekangst, klam zweet, je aanstaande huwelijkstoespraak of manager willen worden: er zijn natuurlijk honderden goede redenen om beter te leren spreken in het openbaar. Maar wat zijn nu die tien àndere redenen, die er schijnbaar niet toe doen maar eigenlijk doorslaggevend zijn om het te doen en te durven? We zetten ze alle tien voor je op een rijtje.

Absolute wereldheerschappij. Dankzij spreekvaardigheid ligt de wereld aan je voeten. Je praat, je praat, en je praat – en ondertussen valt de ene na de andere bewonderaar flauw, kleedt zich uit, en maakt geld aan je over. De Veiligheidsraad nodigt je uit. Met een stevige speech die zowel in het Midden-Oosten als in Rusland wordt uitgezonden, blus je twee brandhaarden en maak je de geesten rijp voor een welvarende democratisch bestaan, wereldvrede en eeuwigdurende kerstmis. Hoe het zo gekomen is, vraagt een journalist op de wereldwijde persconferentie achteraf? “Ach, ik besloot een keertje lid te worden van de Amsterdamse Brugman Club. De anderen zijn veel beter, trouwens, ik zit er nog maar kort bij.”

Trouwen met een Perzische koning. De legendarische verhalenvertelster Sheherazade werd ooit verkozen tot de bruid van een Perzische koning. Deze sjah van Perzië geloofde in het huwelijk, maar slechts voor één nacht. Omdat hij één keer bedrogen was durfde hij niet langer dan een nacht getrouwd te zijn en liet hij iedere bruid na 24 uur executeren, uit voorzorg tegen overspel. Tot hij Sheherazade tegenkwam. Ze vertelde hem die nacht een prachtig sprookje en omdat de koning graag het vervolg wilde horen, liet hij haar nog een dag langer leven. Waarna ze een nog mooier sprookje vertelde, en de dag erna een nog mooier sprookje, tot er duizend-en-één-nachten voorbij waren en de koning met zijn Sheherazade trouwde. Leden van ABC zijn hier op voorbereid. Als er een Perzische koning of koningin voorbij komt, dan een kunnen zij met flair een prachtverhaal vertellen dat duizend-en-één keer meer boeit dan ‘mijn vakantie in Lloret-de-mar’ en daarmee hun leven redden.

Defecte lift. Een gemiddelde lift in Nederland heeft 2,7 storingen per jaar. Het aantal door het Liftinstituut afgekeurde liften groeit. Er is kortom een wezenlijk risico dat jij, met je baas, in de lift staat als opeens de lift kapot gaat. Dan moet je een verhaal hebben. Echt. Steve Jobs bijvoorbeeld stond erom bekend dat hij mensen ontsloeg als hij ze in de lift gesproken had en ze geen uitleg konden geven hoe het met hun product ging. Zodra de deuren opengingen stonden ze op straat. De Amsterdamse Brugman Club kan je gerust stellen: er is nog nooit een Brugmanner geweest die door Steve Jobs ontslagen is. Hoe dat komt? Omdat wij ons verhaal klaar hebben. “Komt u hier vaker? Ik bedoel: in deze lift?”

De sterkste tongspier van Nederland. Je kunt bij ons je tongspieren oefenen. Sommige van onze clubleden kunnen gewichten van vijf kilo optillen met hun tong. Anderen tillen er met gemak hun boodschappentas mee op. Tongzoenen raden we af, dat heeft helaas te vaak tot dodelijke ongevallen geleid. Voor het overige is er niets dat je weerhoudt om lid van de Amsterdamse Brugman Club te worden.

Succesvol tijdrekken. Vooral van belang als je voorstaat met voetbal. Begin een mooi verhaal over een legendarische wedstrijd, zo mooi dat de scheidsrechter en het gehele team van de tegenstander ademloos blijft luisteren en de tijd wegtikt. Zie Sheherazade, hierboven.

Overtuigingskracht. Nee, het gaat er niet om dat je de wereldheerschappij bereikt (zie hiervoor) of de nieuwe Ipad succesvol kunt pitchen. Uiteindelijk komt er erop neer dat als je thuiskomt en je moe op de bank neerstort (na een dag wereldheerschappij of het verkopen van een miljard nieuwe Ipads) jouw partner, kinderen en hond gewoon naar je luisteren en gewoon je sloffen brengen. En dat jij, als ze op TV iets anders willen zien dan jij, gewoon die afstandsbediening kunt pakken en als ze dan zeggen ‘maar dat kan niet’ jij net als Obama gewoon kunt zeggen: ‘Yes, we CAN”.

Freefighter worden. Veel van onze leden dromen ervan om freefighter te worden. Want wat doet een freefighter? Hij moet zijn tegenstander kunnen dissen. Als hij zijn tegenstander niet kan dissen, dan wordt hij nooit beroemd. Onze voorzitter is heel lang freefighter geweest en hij heeft ongeveer al zijn wedstrijden gewonnen, op knock-out. Hij stapte de ring in, keek zijn tegenstander strak in de ogen en begon te praten. De overvloed aan informatie werd de tegenstander steevast te veel, het begon hem te duizelen en bewusteloos zakte hij ineen. Zo sterk is de kracht van woorden. Zo sterk is de Amsterdamse Brugman Club.

Ongestraft kunnen praten in jezelf. Behalve in het verpleegtehuis wordt het in onze cultuur zelden gewaardeerd als je praat in jezelf. “Zei je wat?” Of, agressiever: “Zei je wat over mij?” Je kunt nu met een serene blik antwoorden: “Ik oefen mijn speech voor de Amsterdamse Brugman Club, die binnenkort vertoond zal worden in het gehele Midden-Oosten en in Rusland”. Gegarandeerd dat je begrip en bewonderende blikken zult krijgen.

Omdat je wel eens wil weten hoe vaak je uh zegt. De Amsterdamse Brugman Club heeft namelijk officiële uh-tellers, die kritisch stopwoordjes, uh-tjes en ah-tjes turven. Zo min mogelijk is zo goed mogelijk. Onze voorzitter heeft bij zijn laatste freefight maar één keer uh gezegd. Dat was toen zijn tegenstander, de dove Badr Hari, hem één harde klap tegen zijn middenrif gaf waardoor onze voorzitter dubbelsloeg en tegen de vlakte ging. Volgens onze tellers heeft hij toen zacht ‘uh’ gezegd toen hij buiten bewustzijn was. Hij beschouwt dat nog steeds als de grootste nederlaag in zijn loopbaan.

Het goedkoopste bier. Alcohol is een slechte reden om ergens lid van te worden, maar het kan wel een doorslaggevend slechte reden zijn. De laatste keer dat we keken was het gastenbier voor onze besloten vereniging 1,60. Eén euro zestig. Dat betaal je tegenwoordig voor een glas kraanwater op een Amsterdams terras. De koele witte wijn is even sympathiek geprijsd en een glaasje fris is zelfs nog goedkoper. Wij zijn een sprekersgenootschap waar je goedkoop de tongen los kunt maken en achteraf goedkoop de keel kunt smeren. En daarom zijn we volgens onze leden de beste sprekersclub van Nederland!