Vier fantastische voorbeeldspeeches: moed, Chaplin en zonnebrandcrème, c’est la vie!

Het barst van de inspirerende voorbeelden op het internet die goede voorbeelden zijn voor mensen die willen leren te spreken in het openbaar. Sprekerstips en workshops zijn prachtig, maar internationale toespraken door goede sprekers zijn prima als inspiratie voor wie oefent bij de Amsterdamse Brugman Club. Een paar speeches om te onthouden.

De wijze woorden van een generaal

Niemand houdt van oorlog en het leger is een noodzakelijk kwaad. Maar het leger heeft mooie idealen van discipline, moed en trouw. Admiraal William McRaven geeft aan jonge mensen, geen militairen maar studenten, een prachtige inspirerende toespraak over het veranderen van de wereld, door je eigen inzet en door moedig, trouw en kameraadschappelijk te zijn.

Zonnebrandcrème: levenswijsheid op een grappige manier

Kurt Vonnegut (schrijver) begint en eindigt met zonnebrandcreme en deelt ondertussen anno 1997 met studenten eenvoudige, wijze en ironische levenswijsheden op een grappige manier. Met muziek,

De toespraak van Charlie Chaplin

De speech die Charlie Chaplin hield in zijn film ‘The Great Dictator’ komt uit 1940. Het is een soort preek, wel een hele mooie:

Emma Watson: inspirerende woorden

In 2014 hield actrice Emma Watson een mooie toespraak tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York, over (haar) feminisme. Leve de vrouw!