Piek in ledenaantal in 2024: spreken in het openbaar ‘als Brugman’ is populair

Op de afgelopen – vanwege het EK iets ingekorte – sprekersavond schreven zich weer twee nieuwe leden in en nam Marije de voorzittershamer over van Jurjen. Het is vast omdat het de langste dag van het jaar is, maar de Amsterdamse Brugman Club ziet het zonnig in.

Marije, voorzitter vanaf 1 juli

Tijdens en na corona viel het aantal leden fors terug Vanaf oktober begon het herstel. Er zijn zijn nu met de nieuwe inschrijvingen erbij weer 22 leden, waarvan 17 actief. 3 pauzerende leden worden naar verwachting na de zomer weer actief en er hebben zich bovendien 2 aspirant-leden gemeld

Dat betekent dat we terugkeren op ons gezonde ledenaantal van 2020. We hopen en verwachten nog iets verder te groeien. De Amsterdamse Brugman Club maalt niet werkelijk om kwantiteit, het gaat om de kwaliteit van sprekers, verhalen, opleiding en avond, uiteraard. De ervaring leert echter dat je tenminste ongeveer 25 leden moet hebben om als club levensvatbaar te zijn. Dat punt bereiken we na deze zomer. Ter vergelijking: vorig jaar zaten we op 13 actieven na de zomer.

De vaste kern van het bestuur wisselt gedeeltelijk en wordt ververst met nieuwe aanwas, zodat we een mix van ervaren en onervaren mensen hebben. Ons bestuur is beter dan het kabinet-Schoof I en het treedt al op 1 juli aan, het kabinet pas op 2 juli. De zon gaat weer schijnen in Nederland, op 1 juli .

De lijn wordt inhoudelijk overigens niet heel anders. In 2024 wil ABC opnieuw de contributie zo laag mogelijk houden, regelmatig kwalitatief goede workshops aanbieden om oude en nieuwe leden naar een hoger niveau te tillen, en stimuleren dat we meedoen aan wedstrijden. Streven is daarbij om een sociale en gezellige club zijn, niet enkel een goedkoop oefenpodium voor ambitieuze types die Toastmasters op hun CV zetten om op hun werk een hoger salaris te krijgen. We hebben nooit van dat soort leden gehad maar we willen ze ook niet hebben.

Ook in de zomermaanden blijven we bijeenkomen. In juli zijn onze reguliere avonden ingepland. Gelet op vakanties vervalt eventueel een bijeenkomst in augustus. Zie de agenda. Met mooi weer is een verhalenwandeling of buitenbijeenkomst niet uitgesloten deze zomer.

Vorig jaar organiseerden we in de een verhalenwandeling en een avond bij de Spreeksteen in het Oosterpark.